Historiaa

Keski-Pohjanmaan Automobiilikerho ry:n historiaa

Yli 40 vuotta sitten kokoontuivat kerhon perustajajäsenet Paavo Honkala, Paavo Puikko, Claus Högvist, Håkan Fröjdholm, Folke Store ja Martin Prest Kokkolan purjehdusseuran kabinettiin perustamaan paikkakunnalle omaa automobiilikerhoa. Kerho perustettiin ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Paavo Honkala ja sihteeriksi Håkan Fröjdholm. Ensimmäisten vuosien toiminta oli lähinnä erilaisiin tapahtumiin ja ralleihin osallistumista. Järjestettiin ensimmäiset omat veteraaniautonäyttelyt. Saatiin ensimmäinen oma projekti entisöitäväksi. Kokouksia pidettiin Ventuksen paloasemalla ja kerholaisten kotona. Innokas kerhotoiminta laajeni. Ruotsin Lövångerajoissa käytiin solmimassa ystävyyssuhteita ja saamassa uusia virikkeitä sikäläisestä toiminnasta

Ensimmäiset omat veteraaniautoajot järjestettiin vuonna 1981. Tunnelma oli korkealla. Ajoneuvoja oli 24, maaliin saapui lähes yhtä monta. Alun kourallisesta alan harrastajia jäsenmäärä oli noussut neljäänkymmeneenkolmeen.

80-luku oli vireän toiminnan aikaa. Järjestettiin omia yhteisiä bussiretkiä. Kohteena mm. Ähtärin eläinpuisto ja automuseo, restaurointipäivät ja Koskenpää saunomisineen ja kilpailuineen. Omat autonäyttelyt ensin Scan-auton tiloissa vuonna 1982 ja 1986 Kepan tiloissa järjestetty näyttely, joka toi jo yli tuhat katsojaa paikalle ja kerho sai mukavasti käyttövaroja.

Vuosien varrella kerho on kokoontunut useissa paikoissa esim. Jungsborg, Mercuriuksen talo ja Rödsön kylätalo. Kuukauden viimeinen torstai kerhoiltana muuttui maanantaiksi. Ensimmäinen Kerholehti Suuntaviitta jaettiin innokkaille lukijoille. Talvikauden kerhoilloissa kuultiin esitelmiä tärkeistä aiheista, toimittiin isäntänä neljän kerhon yhteiskokouksessa ja lunastettiin paikkamme SA-HK:n toimivien jäsenkerhojen joukossa. 90-luvulla koulutettiin Paavo Honkala, Harry Björk ja Börje Fredlund uusiksi museoajoneuvotarkastajiksi entisten Dage Groopin ja John Strangin lisäksi. Kerhomme jäseniä osallistui kolmipäiväisiin kansainvälisiin Puolan Poznan retkeilyajoihin sekä kaksipäiväisiin Rigan ralleihin. Varaosamarkkinoille on osallistuttu Södertäljessä ja Englannissa. Suosituimmat kotimaan markkinat ovat olleet naapurikerhon Juthbacka-markkinat sekä Iisalmen ja Kangasalan rompepäivät. Jäsenille edullinen trailerin vuokratoiminta jatkuu edelleen.

Viime vuosina on keskitytty jäsenmäärän kasvattamiseen. Toimivien kerhotilojen ja entisöintitilojen saamiseksi on edistytty kohtuullisesti, Borgintie kakkosen ylin kerros on tilava ja kellarikerros antaa mahdollisuuden entisöintiin ja autojen talviparkkiin. Kiitoksia sitkeästä talkootyöstä aktiivijäsenille. Jäsenmäärä tällä hetkellä on n. 170 ja toivomme uusien varsinkin nuorten tuloa toimintaan mukaan.

Kerhomme on alusta asti ollut SA-HK:n jäsen. Olemme osaltamme olleet vaikuttamassa siihen, että on saatu läpi museoajoneuvosäännöt, museoajoneuvojen dieselveron ja käyttömaksun poisto sekä huomattavasti harvemmat katsastusvelvoitteet.

Terveisin, Folke Store